Afwassen van houten schalen, borden en lepels: hoe blijven ze mooi?

Bijna alle producten die ik maak zijn gemaakt om te gebruiken, om uit te eten, van te eten of mee te eten. En je wil natuurlijk dat ze zo mooi blijven als ze zijn als je ze koop! Daarom behandel ik mijn producten met druivenpitolie, tenzij anders aangegeven.

grote notenhouten schaal

Hieronder een paar tips om ervoor te zorgen dat je houten schaal, houten bord of houten eetkom heel lang zo mooi blijft als hij is!

Tips voor het onderhouden van je houten schaal, houten bord of eetkom

  • Was je houten schaal, bord of eetkom altijd met de hand af, met een sopje. Het liefste zo snel mogelijk na gebruik.
  • Laat je houten schaal, bord of eetkom nooit lang weken in (warm) water.
  • Verkleurt je houten schaal, bord of eetkom na enige tijd (bijvoorbeeld door gebruik van specerijen zoals kurkuma of kerrie), dan zal dit na een paar wasbeurten verdwijnen. Hout wordt wel vaak een paar tinten donkerder door invloed van (zon)licht. Dit is een natuurlijk proces en geeft karakter aan je houten product.
  • Droog na het afwassen je houten schaal, houten bord of houten eetkom af. Niet op de verwarming!
  • Was je houten schaal, houten bord of houten eetkom nooit in de vaatwasser! De snelle wisseling van erg warm water, naar intense droge hitte kan ervoor zorgen dat je houten product scheurt of verkleurt. Ook het vaatwasmiddel is erg agressief op hout. Het met de hand afwassen van mijn eigen houten schalen, borden en eetkommen geeft me veel voldoening, en het is fijn om bewust goed te zorgen voor zulke mooie dingen!
  • Geef je houten bord,  schaal of eetkom af en toe wat olie. Dat vinden ze fijn. Ik gebruik altijd druivenpitolie (verkrijgbaar in de supermarkt, Monini, €3.85/500 mL, daar kan je heel wat mee behandelen!), die ik even een beetje opwarm in een steelpannetje. Je moet de olie nog wel met je vingers kunnen aanraken, anders is deze te heet geworden. Smeer de (warme) olie met een stukje keukenpapier op je houten schaal, houten bord of houten eetkom. Laat het 5 minuten intrekken, herhaal het insmeren met olie als je nog “droge” plekken ziet. Wrijf na het intrekken de je houten product droog met een schoon keukenpapiertje.
  • Al mijn producten die geschikt zijn om uit, van of mee te eten heb ik tijdens het vervaardigen op zo’n manier bewerkt dat het oppervlak vrij glad blijft na gebruik. Mocht je houten schaal, bord of eetkom na verloop van tijd toch stroef aanvoelen, dan helpt het om het houten product lichtjes te schuren met fijn schuurpapier, korrel 600 tot 1200. Dan wordt je houten schaal, bord of lepel weer helemaal glad. Geef na het schuren nog wat olie aan je schaal, eetkom of bord.
het olien van een beukenhouten schaal
het oliën van een beukenhouten schaal
het olien van een beukenhouten schaal
het oliën van een beukenhouten schaal
een vers geoliede beukenhouten schaal
een vers geoliede beukenhouten schaal

Oliesoorten

Ik kies ervoor om mijn houten schalen, houten borden en houten eetkommen in te oliën met:

Druivenpitolie. Deze olie heeft de eigenschap diep in het hout te dringen en na enige tijd (een paar weken) uit te harden. Dit geeft een mooie bescherming, zodat je schaal, bord of eetkom erg lang meegaat. Daarnaast heeft druivenpitolie bijna geen kleur van zichzelf, waardoor de kleur van het hout niet sterk verandert.

Walnootolie heb ik ook wel gebruikt, daar ben ik vanaf gestapt vanwege vragen van mensen met notenallergie. Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen of de olie gevaarlijk is voor deze allergische personen, dus ik neem liever het risico niet. Er zijn mogelijk nog een paar schalen/eetkommen in mijn webshop die met walnootolie zijn behandeld. Dat staat daar dan altijd bij.

Lijnzaadolie wordt ook vaak gebruikt door houtbewerkers, en geeft een goede bescherming, maar de lijnzaadolie die je in de supermarkt kan kopen, geeft erg veel gele kleur af aan het hout.

Ik kies ervoor om enkel oliën te gebruiken die iedereen gewoon in de supermarkt kan kopen. Daarmee wordt het eenvoudiger voor de gebruiker om zijn of haar schaal, eetkom of bord zo lang mogelijk zo prachtig mogelijk te houden!

Geen additieven

Ik kies er ook voor om geen chemische additieven te gebruiken bij het vervaardigen van mijn producten. Dit om het gebruik met etenswaren te beschermen, en ook als het om speelgoed gaat (zoals tollen en toverstafjes). Die behandel ik altijd met 100% zuivere bijenwas!

 

Peter Peer is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66250617. Adres: Burgemeester Raijmakerslaan 52, 5361 KG Grave (alleen op afspraak), tel. 06-40465509 (ook whats-app&messenger). info@peterpeer.nl BTW-nummer: NL170496934B01