Afwassen van houten schalen, borden en lepels: hoe blijven ze mooi?

Bijna alle producten die ik maak zijn gemaakt om te gebruiken, om uit, van of mee te eten. Ze zijn dan behandeld met walnootolie, tenzij anders aangegeven.

grote notenhouten schaal

Hieronder een paar tips om ervoor te zorgen dat je houten schaal, houten bord of houten lepel lang zo mooi blijft als hij is!

Tips voor het onderhouden van je houten schaal, houten bord of houten lepel

  • Was je houten schaal, bord of lepel altijd met de hand af, met een sopje. Het liefste zo snel mogelijk na gebruik.
  • Laat je houten schaal, bord of lepel nooit lang weken in (warm) water.
  • Verkleurt je houten schaal, bord of lepel na enige tijd (bijvoorbeeld door gebruik van specerijen zoals kurkuma of kerrie), dan zal dit na een paar wasbeurten verdwijnen. Hout wordt wel vaak een paar tinten donkerder door invloed van (zon)licht. Dit is een natuurlijk proces en geeft karakter aan je houten product.
  • Droog na het afwassen je houten schaal, houten bord of houten lepel af. Niet op de verwarming!
  • Was je houten schaal, houten bord of houten lepel nooit in de vaatwasser! De snelle wisseling van erg warm water, naar intense droge hitte kan ervoor zorgen dat je houten product scheurt of verkleurt. Ook het vaatwasmiddel is erg agressief op hout. Het met de hand afwassen van mijn houten schalen, borden en lepels geeft me veel voldoening, en het is fijn om bewust goed te zorgen voor zulke mooie dingen!
  • Geef je houten bord, houten schaal of houten lepel af en toe wat olie. Dat vinden ze fijn. Ik gebruik altijd walnootolie (verkrijgbaar in de supermarkt), die ik even een beetje opwarm in een steelpannetje. Je moet de olie nog wel met je vingers kunnen aanraken, anders is deze te heet geworden. Smeer de (warme) olie met een stukje keukenpapier op je houten schaal, houten bord of houten lepel. Laat het 5 minuten intrekken, herhaal het insmeren met olie als je nog “droge” plekken ziet. Wrijf na het intrekken de je houten product droog met een schoon keukenpapiertje.
  • Al mijn producten die geschikt zijn om uit, van of mee te eten heb ik tijdens het vervaardigen op zo’n manier bewerkt dat het oppervlak vrij glad blijft na gebruik. Mocht je houten schaal, bord of lepel na verloop van tijd toch stroef aanvoelen, dan helpt het om het houten product lichtjes te schuren met fijn schuurpapier, korrel 600 tot 1200. Dan wordt je houten schaal, bord of lepel weer helemaal glad. Geef na het schuren nog wat olie aan je schaal, lepel of bord.
het olien van een beukenhouten schaal
het oliën van een beukenhouten schaal
het olien van een beukenhouten schaal
het oliën van een beukenhouten schaal
een vers geoliede beukenhouten schaal
een vers geoliede beukenhouten schaal

Oliesoorten

Ik kies ervoor om mijn houten schalen, houten borden en houten lepels in te oliën met walnootolie. Deze olie heeft de eigenschap diep in het hout te dringen en na enige tijd uit te harden (enkele weken). Dit geeft een mooie bescherming, zodat je schaal, bord of lepel erg lang meegaat. Daarnaast heeft walnootolie bijna geen kleur van zichzelf, waardoor de kleur van het hout niet sterk verandert. Lijnzaadolie wordt ook vaak gebruikt door houtbewerkers, en geeft een goede bescherming, maar de lijnzaadolie die je in de supermarkt kan kopen, geeft erg veel gele kleur af aan het hout.

Geen additieven

Ik kies er ook voor om geen chemische additieven te gebruiken bij het vervaardigen van mijn producten. Dit om het gebruik met etenswaren te beschermen, en ook als het om speelgoed gaat (zoals tollen en toverstafjes).

 

Peter Peer is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66250617. Adres: Burgemeester Raijmakerslaan 52, 5361 KG Grave (alleen op afspraak), tel. 06-40465509 (ook whats-app&messenger). info@peterpeer.nl BTW-nummer: NL170496934B01