Afwassen van houten schalen en eetkommen

Bijna alle producten die ik maak zijn gemaakt om te gebruiken, om uit te eten, van te eten of mee te eten. En je wil natuurlijk dat ze zo mooi blijven als ze zijn als je ze koopt! Daarom behandel ik mijn producten met druivenpitolie, tenzij anders aangegeven.

grote notenhouten schaal

Hieronder een paar tips om ervoor te zorgen dat je houten schaal of houten eetkom heel lang zo mooi blijft als hij is!

Tips voor het onderhouden van je houten schaal of eetkom

  • Was je houten schaal of eetkom altijd met de hand af, met een sopje. Het liefste zo snel mogelijk na gebruik.
  • Laat je houten schaal of eetkom nooit lang weken in (warm) water.
  • Verkleurt je houten schaal of eetkom na enige tijd (bijvoorbeeld door gebruik van specerijen zoals kurkuma of kerrie), dan zal dit na een paar wasbeurten verdwijnen. Hout wordt wel vaak een paar tinten donkerder door invloed van (zon)licht. Dit is een natuurlijk proces en geeft karakter aan je houten product.
  • Droog na het afwassen je houten schaal of houten eetkom af. Niet op de verwarming!
  • Was je houten schaal of houten eetkom nooit in de vaatwasser! De snelle wisseling van erg warm water, naar intense droge hitte kan ervoor zorgen dat je houten product scheurt of verkleurt. Ook het vaatwasmiddel is erg agressief op hout. Het met de hand afwassen van mijn eigen houten schalen en eetkommen geeft me veel voldoening, en het is fijn om bewust goed te zorgen voor zulke mooie dingen!
  • Geef je houten bord of eetkom af en toe wat olie. Dat vinden ze fijn. Ik gebruik altijd druivenpitolie. Dat is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt (bijvoorbeeld Monini, €3.85/500 mL) Daar kan je heel wat kommen en schalen mee behandelen! Smeer de olie met een stukje keukenpapier op je houten schaal of houten eetkom. Laat het 5 minuten intrekken, herhaal het insmeren met olie als je nog “droge” plekken ziet. Wrijf na het intrekken de je houten product droog met een schoon keukenpapiertje.
  • Al mijn producten die geschikt zijn om uit, van of mee te eten heb ik tijdens het vervaardigen op zo’n manier bewerkt dat het oppervlak vrij glad blijft na gebruik. Mocht je houten schaal of eetkom na verloop van tijd toch stroef aanvoelen, dan helpt het om het houten product lichtjes te schuren met fijn schuurpapier, korrel 600 tot 1200. Dan wordt je houten schaal of eetkom weer helemaal glad. Geef na het schuren nog wat olie aan je schaal of eetkom.
het olien van een beukenhouten schaal
het oliën van een beukenhouten schaal
het olien van een beukenhouten schaal
het oliën van een beukenhouten schaal
een vers geoliede beukenhouten schaal
een vers geoliede beukenhouten schaal

Oliesoorten

Ik kies ervoor om mijn houten schalen en houten eetkommen in te oliën met:

Druivenpitolie. Deze olie heeft de eigenschap diep in het hout te dringen en na enige tijd (een paar weken) uit te harden. Dit geeft een mooie bescherming, zodat je schaal of eetkom erg lang meegaat. Daarnaast heeft druivenpitolie bijna geen kleur van zichzelf, waardoor de kleur van het hout niet sterk verandert.

Walnootolie heb ik ook wel gebruikt, daar ben ik vanaf gestapt vanwege vragen van mensen met notenallergie. Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen of de olie gevaarlijk is voor deze allergische personen, dus ik neem liever het risico niet. Maar heb je geen allergie, dan i s dit ook een heel fijne olie om mee te oliën.

Lijnzaadolie wordt ook vaak gebruikt door houtbewerkers, en geeft een goede bescherming, maar de lijnzaadolie die je in de supermarkt kan kopen, geeft erg veel gele kleur af aan het hout.

Ik kies ervoor om enkel oliën te gebruiken die iedereen gewoon in de supermarkt kan kopen. Daarmee wordt het eenvoudiger voor de gebruiker om zijn of haar schaal of eetkom zo lang mogelijk zo prachtig mogelijk te houden!

Geen additieven

Ik kies er ook voor om geen chemische additieven te gebruiken bij het vervaardigen van mijn producten. Dit om het gebruik met etenswaren te beschermen. Ga je voor lijnzaadolie, gebruik dan niet de ‘gekookte lijnolie’ uit de bouwmarkt. Deze zijn prima voor een schutting, maar er zitten chemicaliën in die de olie sneller laten uitharden. Deze uitharders zijn niet gezond voor ons.

Zelf maken?

Een zelfgemaakte eetkom eet nog veel lekkerder. Want dan heb je naast de voldoening om zelf zo iets moois te creëren ook het hele proces in handen. Dat is toch mooi? Van boom tot kom.

Dus wIl je zelf leren hoe je houten schalen en eetkommen maakt? Ik leer het je graag in mijn Online Schaaldraaicursus. Daarin leg ik je stap-voor-stap uit hoe je deze prachtige gebruiksvoorwerpen kan maken. Mooi voor op je eigen tafel en ook fantastisch om cadeau te geven natuurlijk. Lees er meer over op deze pagina.