Basisworkshop Spindeldraaien

Tijdens de dagworkshop leer je de beginselen van het houtdraaien. Dat gaat het beste in de spindeldraairichting. Dan loopt de nerf van het hout in lijn met de draaibank. Je leert hoe je een vierkante balk rond maakt en hoe je daar vormen in kan aanbrengen. En je maakt aan het einde van de dag ook zelf een werkstuk. Je maakt een eierdop of een waxinelichthouder. Een prachtig aandenken aan de dag of een leuk cadeautje om aan iemand te geven!

Je krijgt intensieve begeleiding van een zeer ervaren houtdraai-leraar: Peter Peer. Hij zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt en met plezier de eerste sneden gaat maken in het hout. Ook krijg je tips waardoor je zelf ervaart hoe ontzettend leuk houtdraaien is.

Een oefenwerkstuk (links) naast een waxinelichthouder (rechts)

Hoe ziet de dag eruit?

In het begin van de dag maak je een oefenwerkstuk.  Met het oefenwerkstuk leer je hoe je de mooiste vormen maakt in het hout. Je leert werken met de afruwguts, de schuine beitel, de afsteekbeitel en de vormguts. Ook krijg je instructie over enkele veiligheids-aspecten zodat je veilig aan het werk kan op de cursusdag maar ook als je thuis aan de slag gaat.

Later op de dag kies je zelf een balkje uit mijn voorraad “mooie stukken Hollands hout”. Wat je gaat maken is een eierdop of waxinelichthouder. Daarmee kan je alle technieken van eerder op de dag nog een keer in praktijk brengen. En er komen nog een paar extra technieken bij, waaronder het uithollen met schrapers en het afwerken van je werkstuk. Je mag het oefenstuk en je werkstuk natuurlijk mee naar huis nemen!

Tussen de werkzaamheden door krijg je nog van alles te zien: het slijpen van gereedschap, hoe je hout droogt. Natuurlijk is er ook plaats voor je eigen vragen.

Een selectie van de gereedschappen die tijdens de spindeldraaiworkshop aan bod komen. Ken jij ze al?

Wat is het programma?

9.00-9.30u: Ontvangst met koffie/thee

9.30–12.00u: Houtdraaien

12.00 -13.00u: Lunch (neem zelf mee, ik zorg voor een lekkere kom (vega) soep)

13.00 – 16.00u: Houtdraaien: 13.00 tot 16.00u

16.00 – 16.30u: Vragen&antwoorden en opruimen

In de middag is er nog een koffie/theepauze.

Waar kan ik de workshop volgen?

De workshop vindt plaats in de Workshopruimte van Baptist in Arnhem. Het adres is:

Ringoven 14
6826TR Arnhem

tel. Peter Peer 06-40465509

Het is mogelijk om aan het einde van de workshopdag de winkel te bezoeken (m.u.v. zondag), ook voor het ophalen van bestellingen.

Deze cursus is inclusief:

Hout, koffie/thee/soep/koek, gebruik gereedschappen en intensieve begeleiding!

Tof! Hoe kan ik me aanmelden?

Kies een datum die jou het beste utkomt. Dan zie ik je snel!