Reden voor voorzichtigheid

Ik wil tijdelijk gevaccineerden tegen corona niet ontvangen in de werkplaats. Dit doe ik om de andere cursisten te beschermen, evenals mezelf en mijn gezin.

We kunnen er niet omheen: er woedt een pandemie die in alle lagen van de bevolking te merken is. Er zijn mensen in financiƫle problemen gekomen of lijden aan sociaal isolement.

In mijn vorige werk was ik chemicus op een laboratorium. Ik werkte in de farmaceutische industrie. Mijn taken lagen in het ontwikkelen van nieuwe chemische verbindingen die, na heel wat jaren testen, mogelijk een nieuw medicijn werden. Veel meer mag en wil ik er niet over kwijt.

Want ik heb een andere missie in mijn leven gevonden: het verspreiden van de liefde voor houtdraaien. Mijn passie voor houtbewerken, het vormgeven van dit prachtige, natuurlijke materiaal. En ik heb met het geven van cursussen een kwaliteit in me ontdekt die al jaren onder mijn huid kriebelde.

Tijdens de coronaperiode heb ik veel minder workshops gegeven. Gelukkig kan het weer en zie ik een rustige maar gestage groei in het aantal workshops die ik kan geven. Het duurt niet lang meer en dan is er geen sprake meer van een pandemie en kunnen we weer handen schudden.

Is dat wel zo? Het blijkt er nog niet zo rooskleurig uit te zien. Er is gestart met vaccinaties. En daar zitten mijn zorgen. Deze vaccins zijn in een record tempo gemaakt. Er zit veelal nieuwe, nog niet eerder gebruikte technologie in. Waarvan de langetermijn effecten nog niet bekend zijn.

Ik was gewend aan een erg langdurige onderzoekstijd, waarvan minder dan 1% van de nieuwe chemische verbindingen uiteindelijk verder kwamen in de onderzoeken omdat ze allerlei schadelijke effecten bleken te hebben. In een reageerbuis met cellen of zelfs in dieren (ik ben heel blij dat ik daar nu niks meer mee te maken heb).

Het in een recordtempo iets ontwikkelen is knap natuurlijk. De technologie racet vooruit. Maar ik heb het gevoel dat voorzichtigheid geboden is. Want er zijn simpelweg geen langetermijnonderzoeken bekend.

Het is lastig om goede, onafhankelijke informatie te vinden over dit onderwerp. Om je even een paar goede links te kunnen geven waarin alles staat. Het staat vrij hap-snap verdeeld over een lange lijst pagina’s, nieuwsfragmenten, uitspraken van o.a. Rutte/De Jonge/Van Dissel… In het volgende document staat naar mijn mening alles waarop ik mijn voorzichtigheid op baseer. Het dossier. Citaat uit dit document:

“Besmettelijkheid gevaccineerden.

Zoals al regelmatig is gepubliceerd door wetenschappers zijn gevaccineerden enkele weken na een vaccinatie besmettelijk voor anderen. Om die reden zien we vanaf februari dat vooral in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen uitbraken plaatsvinden van COVID-19, waardoor, als reactie hierop, vooral ouderen ziek worden en soms komen te overlijden.”

De mRNA vaccins maken een stukje virus aan in het lichaam. Het is nog onbekend of deze nieuw gevormde stukjes virus/mRNA een besmettingsrisico vormen. Ook is het wel al duidelijk dat gevaccineerden nog steeds voor besmettingen kunnen zorgen. Dit gaat mogelijk ook over een langere periode dan enkele weken. Ook bij de vector-vaccins heb ik een kanttekening: deze bevatten menselijk foetaal DNA. Daarvan gaat mijn ethische meter helemaal op tilt. Ook van deze vaccins is nog niets duidelijk over de overdraagbaarheid.

Ik wil dus corona-gevaccineerden tijdelijk niet ontvangen in de werkplaats. Dit doe ik om de andere cursisten te beschermen, evenals mezelf en mijn gezin. Het spijt me oprecht als je hierdoor even niet kan komen. Als alternatief kan je natuurlijk de Online Houtdraaicursus Spindeldraaien gaan volgen (incl maandelijks vragenuurtje) of je aanmelden voor de gratis webinars.

Je bent van harte welkom in mijn werkplaats als je het vaccin niet hebt genomen/ontvangen. Ik kan nog niet zeggen wanneer ik mijn deuren weer open voor de gevaccineerden. Het hangt af van de resultaten van deze testfase af. Mocht je hier vragen over hebben, dan mag je me altijd mailen: info@peterpeer.nl

Peter Peer is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66250617. Postadres: Burgemeester Raijmakerslaan 52, 5361 KG Grave (alleen op afspraak), tel. 06-40465509 (ook whats-app&messenger). info@peterpeer.nl BTW-nummer: NL001935474B67