Autorijden En Houtdraaien, wat is het verschil?

Ik kan je bijna horen denken: Tjonge Peter, wat is dat nou voor vergelijking? Ik zal het je uitleggen. Want er is wel degelijk een verschil tussen houtdraaien en autorijden. Maar voordat ik je het verschil uitleg, wil ik je eerst de overeenkomsten uitleggen.

Terug naar je eerste rijles

Mijn eerste autorijles. Ik herinner het me nog goed. Op mijn 18e verjaardag. Lange haren, baardje, en een groene Volkswagen Golf.

Achter het stuur werd ik overvallen door de hoeveelheid hendels, knoppen, pedalen en poken. En spiegels en lampjes. Alles bedoeld om in een bepaalde harmonie van elkaar te werken.

(Let op de handgemaakte versnellingspook 😉 )

Na een paar rijlessen lukte het me om te schakelen, hortend en stotend. Soms niet zo snel weg bij het stoplicht. 🙂

En nu, met meer dan twintig jaar ervaring met autorijden, gaat het als vanzelf: Ik schakel als een zonnetje. Ik kan snel wegkomen bij het stoplicht als ik wil. Ik gebruik zonder er bewust mee bezig te zijn alle knoppen, hendels, spiegels en stuurwielen.

Ik hou tijd over om tijdens het autorijden te appen, youtube-filmpjes te kijken en mijn mail te checken.

Wat? Ben je gek geworden? Nee, geintje. Er zijn bepaalde mensen die dat soort dingen überhaupt durven. En dat betekent dat je die vaardigheden van het autorijden kan leren. Ze kan automatiseren, van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam.

De overeenkomst

Met houtdraaien werkt het ook zo. Iets minder knoppen en hendels, een handwiel in plaats van een stuurwiel. Een draaiknop als gaspedaal, en in plaats van een versnellingspook een guts of beitel in je hand.

De eerste keer dat je gaat houtdraaien zal je merken dat het misschien ook best veel informatie is. Gelukkig is alles logisch. Een duidelijke oorzaak-gevolg relatie. En het helpt als er een instructeur is die je tips geeft.

Het verschil

Maar nu komt het verschil: bij autorijden hoef je op een keer niet meer echt na te denken bij wat je doet. (Vandaar het appen enzo) Maar bij houtdraaien is dat anders.

Je moet je hoofd erbij houden. Je moet gefocust blijven op het hout en de beweging van de guts.

Ook al heb je de beweging die je maakt met de guts helemaal in je systeem zitten. En dat is precies wat houtdraaien zo geweldig maakt!

Omdat je alle aandacht erbij moet houden om een goed resultaat te krijgen, maak je je hoofd leeg. Het is een perfecte manier om even de sleur van de dag te vergeten. Daardoor ontstaat er ruimte in je hoofd. Ruimte om rust te vinden. Om creativiteit te laten stromen.

Houtdraaien is waardevol!

Houtdraaien heeft mij heel veel gebracht op deze manier. Het even kunnen opgaan in het houtdraaien hielp me op lastige momenten even vergeten wat mijn problemen waren. En het hielp me ook om te zien dat ik iets kon maken. Helemaal zelf. Helemaal in mijn eigen tijd. En dat is het meest waardevolle van houtdraaien.


Lijkt het je leuk om het houtdraaien een keer zelf te leren? Want je hebt die rust in je hoofd echt even nodig? Je zinnen verzetten, iets nieuws proberen? Check dan de fijne online houtdraaicurussen die ik heb gemaakt voor je. En wil je me vertellen wat houtdraaien voor jou betekent? Ook dat hoor ik heel graag van je. Stuur me een mailtje, het lijkt me heel leuk om te horen. info@peterpeer.nl