houtdraai-Workshops

Wil je leren houtdraaien?

– Met je handen werken, iets moois creëren;
– Een stuk hout zien veranderen van grof naar fijn;
– De drukte van de dag even vergeten tijdens het bewerken van het hout.

Stop met zoeken! Want ik geef houtdraai cursussen!

Een cursist oefent een van de basisvormen met de vormguts

Welke cursussen geef je?

Ik heb houtdraaicursussen in vier “smaken”:

  1. Dagworkshop houtdraaien
  2. Dagworkshop houtdraaien: schaaldraai-editie
  3. Een tweedaagse houtdraaicursus
  4. Op maat gemaakt voor jou

Optie 1: Dagworkshop houtdraaien

Dit is een heel goede houtdraai-introductie. In één dag leer ik je de belangrijkste technieken van het houtdraaien, ideaal als je houtdraaien een keer wil uitproberen, of als je net begint met draaien. Of als je al een poosje bezig bent, maar het niet altijd zo gaat als jij wil!

Optie 2: Dagworkshop schaaldraaien

Tijdens deze dag leer ik je naast de belangrijkste technieken van het houtdraaien, maar dan meer toegespitst op schaaldraaien. Ook voor absolute beginners of als het schaaldraaien wat extra aandacht verdient (want het is zó leuk!).

Optie 3: Tweedaagse houtdraai-cursus

Tijdens deze tweedaagse heb ik de dagworkshop houtdraaien gecombineerd met de dagworkshop schaaldraaien. Het voordeel is dat je minder reistijd hebt als je van verder weg komt (blijf een nachtje slapen in een B&B, hotel of je camper). En het extra voordeel is dat je de technieken nog beter kan onthouden, omdat je twee dagen achter elkaar bezig bent.

Optie 4: Maatwerk houtdraaicursus

Voor ervaren houtdraaiers die óf al een cursus bij me hebben gevolgd, of zelf al heel wat moois hebben gemaakt. Speciaal voor hen maak ik ook cursussen op maat. 1-op-1 voor de meest intensieve begeleiding die maar mogelijk is, en eventueel kan ik ook cursisten ‘koppelen’ met een vergelijkbare ervaring en/of hulpvraag. Kosten in overleg, en alleen mogelijk als je minstens één van mijn andere cursussen hebt gevolgd. Neem contact op via info@peterpeer.nl

Wat leer ik tijdens de houtdraai-workshops?

Hieronder vertel ik je wat je gaat leren per workshop-optie.

Dagworkshop houtdraaien: introductie

Tijdens de Dagworkshop houtdraaien: introductie leer ik je basistechnieken van het houtdraaien. Eerst gaan we aan de slag met een langwerpige staaf hout. Deze draaien we van vierkant naar rond, en dan gaan we op dat werkstuk verdere technieken oefenen. Daarbij komen 4 verschillende gereedschappen uitgebreid aan bod: de afruwguts, de afsteekbeitel, de schuine beitel en de vormguts.

De schuine beitel is een van de gereedschappen die ik je leer te gebruiken tijdens de introductiecursus houtdraaien.

Daarna gebruik je de geleerde houtdraai-technieken om een waxinelichthouder te maken. Het leuke aan dit project is dat je heel veel technieken van eerder op de dag nog een keer herhaalt. En er komen nog een paar extra dingen bij, zoals werken met een klauwplaat, het afwerken van het werkstuk en het aanbrengen van versieringen. En als klap op de vuurpijl: je mag kiezen uit een collectie “mooie stukjes” hout. Die bewaar ik speciaal voor jou, zodat je ook kan ervaren hoe een andere houtsoort te bewerken is.

Gaandeweg geef ik ook informatie over veilig werken, zoals een ergonomische houding, plaatsing van de gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

De volledig verzorgde dagworkshop kost €150 p.p. De groepjes zijn zeer klein: 3 tot max 4 personen, dus ik heb heel veel aandacht voor je

Boek een Workshop

Dagworkshop houtdraaien: schaaldraai-editie

Tijdens de schaaldraai-workshop leer ik je hoe je een schaal maakt. We beginnen de dag met een korte introductie in het houtdraaien door middel van een oefenwerkstuk in het spindeldraaien. De nerf van het hout loopt dan anders dan bij een schaal. Dat verschil wil ik je graag laten ervaren. Ook kan ik je de schaaldraai-technieken later op de dag makkelijker uitleggen. Ook is dit oefenwerkstuk een uitgelezen moment om te wennen aan de draaibank en het gereedschap, of je nu ervaring hebt of niet.

Later op de dag maak je onder mijn intensieve begeleiding een kleine schaal, die je thuis kan gebruiken als eetkom. Met deze technieken kan je alle maten schalen later zelf maken in je eigen werkplaats.

Houten eetkom beukenhout naturel
Eetkommen van hout zijn zo leuk om uit te eten!

Ik vertel je gedurende de dag van alles over hout, waar je het vindt/koopt, gereedschap: wat je nodig hebt en verder kan je me natuurlijk alle vragen stellen die je maar wilt. De gereedschappen die deze dag aan bod komen zijn de afruwguts, de afsteekbeitel, de vormguts, de vierkante schraper en de schalenguts.

De prijs is €175 p.p. Ook hier geldt: zeer kleine groepjes, zodat ik altijd in de buurt ben om je de technieken te laten ervaren.

Boek een Workshop

Tweedaagse houtdraaicursus

De inhoud van deze cursus is de introductieworkshop houtdraaien en de schaaldraaicursus. Op twee aaneengesloten dagen, of over twee weken. Mocht een van de opties niet in de lijst staan, stuur me dan een mailtje, dan spreken we wat af. info@peterpeer.nl

Op maat gemaakt voor jou!

Wat ik erg leuk vind, is om cursisten te helpen met specifieke vraagstukken. Soms maakt de cursist iets wat hij of zij zelf heeft ontworpen. Dit is dan meestal een 1-op-1 workshop. Met de meest intensieve begeleiding die er maar is!

Een ander idee is als je met een paar vrienden, vriendinnen, broers of zussen (enz, enz) wil komen houtdraaien. In overleg kan ik het programma aanpassen aan je wensen. Denk bijvoorbeeld aan vrijgezellenfeestjes, een cadeau voor een vader of moeder die met pensioen gaat, of als je samen met je kind (vanaf ongeveer 13 jaar) wil komen houtdraaien. Er is zo veel mogelijk!

Neem voor deze op-maat cursussen even contact met me op via info@peterpeer.nl

Dagworkshop houtdraaien bij Peter Peer
Mijn werkplaats heeft alles wat je nodig hebt.

Dus…

Tijdens deze cursussen houtdraaien ga ik je uitgebreid kennis laten maken met houtdraaien.

Op een leuke, luchtige, fijne manier.

In heel kleine groepen, van 1-op-1 tot 3 a 4 personen! Dus mega veel aandacht voor jouw houtdraai-lol!

Ontspannen, lol, plezier, houtkrullen.

Duidelijke, geduldige uitleg. Ik wil dat je thuis zo aan de slag kan in je eigen werkplaats.

Dat omschrijft het prima denk ik. Het kan het begin zijn van een prachtige hobby!

De workshops geef ik in mijn werkplaats in Uden.

Het adres is:
’t Handelshuys
Udenseweg 2
5405 PA Uden (Noord-Brabant).

Kijk snel welke dagen er nog beschikbaar zijn:

Bekijk de beschikbare workshops

Of mail naar info@peterpeer.nl

Filmpje!

In deze video laat ik je (mijn vorige) werkplaats zien en leg ik je uit wat je gaat doen tijdens de dagworkshop houtdraaien: introductie.    

Recensies:

Wendy: “Ik vond het ontzettend leuk om van Peter het houtdraaien te leren. Al snel kon ik onder zijn professionele begeleiding mooie dingen maken. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en zijn mooie creaties zien, is iedere keer weer heel inspirerend. Absoluut een aanrader!”

Joris: “Het was een heerlijke dag en machtig om met de draaibank te mogen spelen. En Peter die is de rust zelve en het blijft gewoon een hele fijne kerel. Bedankt!”

Anouk: Vanaf het moment dat Peter de deur opende tot het moment dat ik naar huis ging, heb ik een geweldige dag gehad. Ik heb nu pas een goed beeld wat er allemaal bij het draaien komt kijken, wat een vakmanschap en wat heerlijk om daar een dagje mee bezig te zijn. Dit is echt een aanrader voor iedereen met een passie voor hout, maar zeker ook als je eens iets anders wilt doen dan een standaard workshop, want het is tegelijkertijd echt een heerlijk dagje uit! Myriam: Vandaag een heerlijke workshop gevolgd over houtdraaien. Erg goed gegeven, veel informatie gekregen en wat een fijne setting!

Remko: Afgelopen zaterdag een fantastische dag gehad dankzij Peter en zijn workshop. Peter legt geduldig, duidelijk en enthousiast uit over het hoe & wat van houtdraaien, waarbij zaken als werking van de bank, gebruik van gutsen/beitels, slijpen, boren en branden allemaal aan bod komen. Absolute aanrader; enorm bedankt!

Guido: Afgelopen zondag heb ik een fantastische dag gehad; een lang gekoesterde wens ging in vervulling: ik ging hout draaien. Het was enorm genieten. In een ontspannen setting kreeg in de basistechnieken aangereikt, en de mogelijkheid om die zelf eens te proberen. Peter legt rustig uit, geeft tips, en kan vlug zien wat er nodig is om een concept duidelijk te maken. A fire is lit!

Cursus Houtdraaien

Wil je ook leren houtdraaien? Kijk snel welke dagen er nog beschikbaar zijn:

Bekijk de beschikbare workshops

Of mail naar info@peterpeer.nl

Peter Peer is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66250617. Adres: Burgemeester Raijmakerslaan 52, 5361 KG Grave (alleen op afspraak), tel. 06-40465509 (ook whats-app&messenger). info@peterpeer.nl BTW-nummer: NL170496934B01