Houtdraai-Workshops

Wil je leren houtdraaien?

– Met je handen werken, iets moois creëren;
– Een stuk hout zien veranderen van grof naar fijn;
– De drukte van de dag even vergeten tijdens het bewerken van het hout.

Stop met zoeken! Want ik geef houtdraai cursussen!

De wereld is even op slot geweest, maar gelukkig is alles weer open. Daarom: De workshops gaan weer door voor iedereen. Je bent van harte welkom!

Welke cursussen geef je?

Ik heb houtdraaicursussen in vijf “smaken”. Ik raad je aan om met beide basisworkshops te beginnen.

De dagworkshops zijn er in 5 variaties:

  1. Basisworkshop houtdraaien: Spindeldraaien
  2. Basisworkshop houtdraaien: Schaaldraaien
  3. Tollendraaiworkshop*
  4. Doosjesdraaiworkshop*
  5. Kandelaars draaien*
  6. Schaaldraaien: Gevorderden**

* = hiervoor heb je de Basisworkshop Spindeldraaien als voorkennis nodig

**= hiervoor heb je de Basisworkshop Schaaldraaien als voorkennis nodig

Hier volgen korte samenvattingen van de verschillende dagworkshops houtdraaien. Scroll nog verder naar beneden voor een uitgebreidere uitleg.

Optie 1: Basisworkshop houtdraaien: Spindeldraaien

Dit is een heel goede houtdraai-introductie. In één dag leer ik je de belangrijkste technieken van het houtdraaien, ideaal als je houtdraaien een keer wil uitproberen, of als je net begint met draaien. Of als je al een poosje bezig bent, maar het niet altijd zo gaat als jij wil!

Optie 2: Basisworkshop houtdraaien: Schaaldraaien

Tijdens deze dag leer ik je de belangrijkste technieken van het houtdraaien, maar dan toegespitst op schaaldraaien. Ook voor absolute beginners of als het schaaldraaien wat extra aandacht verdient (want het is zó leuk!).

Optie 3: Gevorderden spindeldraaien: Tollendraai-workshop

Tijdens deze dagworkshop leer ik je hoe je de beste tollen maakt. En eigenlijk is het meteen de beste manier om helemaal vriendjes te worden met de vormguts. Die veelzijdige, prachtige guts waarmee je de holletjes, bolletjes, V-groeven en nog zo veel meer kan maken. Deze workshop is echt bedoeld als aanvulling op de “Basisworkshop Houtdraaien: Spindeldraaien”.

Is deze workshop niet in mijn webwinkel te vinden? Dan is deze waarschijnlijk volgeboekt. Deze workshop wordt regelmatig gegeven. Stuur me een mailtje als je interesse hebt, dan plan ik met jou een nieuwe datum.

Optie 4: Gevorderden spindeldraaien: Doosjesdraai-workshop

De Doosjesdraaiworkshop is bedoeld om meer oefening te krijgen met het spindeldraaien. De focus ligt hier op precisie en het werken met de afsteekbeitel. Het maken van een goed passend deksel is een interessante uitdaging…

Is deze workshop niet in mijn webwinkel te vinden? Dan is deze waarschijnlijk volgeboekt. Deze workshop wordt regelmatig gegeven. Stuur me een mailtje als je interesse hebt, dan plan ik met jou een nieuwe datum.

Optie 5: Gevorderden schaaldraaien: Natte schaal draaien

De basisworkshop schaaldraaien omvat lang niet alles wat er te leren valt over schaaldraaien. Daarom is er een vervolg in de vorm van een tweedaagse workshop. We gaan aan het werk met vers / nat hout en dat is weer een heel andere ervaring. Je leert op de eerste dag hoe je een schaal maakt van vers hout. Ik leer je waar je op moet letten en vooral hoe de schaaldraaiguts op de juiste manier werkt. De tweede cursusdag is ongeveer een maand later. Dan werken we de schaal van de eerste cursusdag af. Ook leer ik je de tweede cursusdag hoe je een schaal maakt met een natuurlijke schorsrand.

Is deze workshop niet in mijn webwinkel te vinden? Dan is deze waarschijnlijk volgeboekt. Deze workshop wordt regelmatig gegeven. Stuur me een mailtje als je interesse hebt, dan plan ik met jou een nieuwe datum.

Een cursist oefent een van de basisvormen met de vormguts

Wat leer ik tijdens de houtdraai-workshops?

Hieronder vertel ik je wat je gaat leren per workshop-optie.

Dagworkshop houtdraaien: Spindeldraaien

Tijdens de Dagworkshop houtdraaien: Spindeldraaien leer ik je basistechnieken van het houtdraaien. Eerst gaan we aan de slag met een langwerpige staaf hout. Deze draaien we van vierkant naar rond, en dan gaan we op dat werkstuk verdere technieken oefenen. Daarbij komen 4 verschillende gereedschappen uitgebreid aan bod: de afruwguts, de afsteekbeitel, de schuine beitel en de vormguts.

De schuine beitel is een van de gereedschappen die ik je leer te gebruiken tijdens de introductiecursus houtdraaien.

Daarna gebruik je de geleerde houtdraai-technieken om een waxinelichthouder te maken. Het leuke aan dit project is dat je heel veel technieken van eerder op de dag nog een keer herhaalt. En er komen nog een paar extra dingen bij, zoals werken met een klauwplaat, het afwerken van het werkstuk en het aanbrengen van versieringen. En als klap op de vuurpijl: je mag kiezen uit een collectie “mooie stukjes” hout. Die bewaar ik speciaal voor jou, zodat je ook kan ervaren hoe een andere houtsoort te bewerken is.

Gaandeweg geef ik ook informatie over veilig werken, zoals een ergonomische houding, plaatsing van de gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

De volledig verzorgde dagworkshop kost €150 p.p. De groepjes zijn zeer klein: max. 4 personen, dus ik heb heel veel aandacht voor je

Dagworkshop houtdraaien: Schaaldraaien

Tijdens de schaaldraai-workshop leer ik je hoe je een schaal maakt. We beginnen de dag met een korte introductie in het houtdraaien door middel van een oefenwerkstuk in het spindeldraaien. De nerf van het hout loopt dan anders dan bij een schaal. Dat verschil wil ik je graag laten ervaren. Ook kan ik je de schaaldraai-technieken later op de dag makkelijker uitleggen. Ook is dit oefenwerkstuk een uitgelezen moment om te wennen aan de draaibank en het gereedschap, of je nu ervaring hebt of niet.

Later op de dag maak je onder mijn intensieve begeleiding een kleine schaal, die je thuis kan gebruiken als eetkom. Met deze technieken kan je alle maten schalen later zelf maken in je eigen werkplaats.

Houten eetkom beukenhout naturel
Eetkommen van hout zijn zo leuk om uit te eten!

Ik vertel je gedurende de dag van alles over hout, waar je het vindt/koopt, gereedschap: wat je nodig hebt en verder kan je me natuurlijk alle vragen stellen die je maar wilt. De gereedschappen die deze dag aan bod komen zijn de afruwguts, de afsteekbeitel, de vormguts, de vierkante schraper en de schalenguts.

De prijs is €175 p.p. Ook hier geldt: zeer kleine groepjes, zodat ik altijd in de buurt ben om je de technieken te laten ervaren.

Tollendraai-workshop

Tollen in veel vormen en maten. Op een speelse manier leer je de vormguts echt goed kennen. Van verschillende houtsoorten maak je tollen. Ik leer je hoe je ze echt lang kan laten draaien. Er zijn een hoop mogelijkheden. Ik heb een jaar lang elke dag 1 tol gemaakt, en nog steeds ideeën… Ik neem je mee op een dag die je nog lang zal tollen. 🙂

Iets anders leren? Dan kan, op maat gemaakt voor jou!

Wat ik erg leuk vind, is om cursisten te helpen met specifieke vraagstukken. Soms maakt de cursist iets wat hij of zij zelf heeft ontworpen. Dit is dan meestal een 1-op-1 workshop. Met de meest intensieve begeleiding die er maar is!

Een ander idee is als je met een paar vrienden, vriendinnen, broers of zussen (enz, enz) wil komen houtdraaien. In overleg kan ik het programma aanpassen aan je wensen. Denk bijvoorbeeld aan vrijgezellenfeestjes, een cadeau voor een vader of moeder die met pensioen gaat, of als je samen met je kind (vanaf ongeveer 13 jaar) wil komen houtdraaien. Er is zo veel mogelijk!

Ook sta ik open om gastlessen te geven op VMBO, MBO, meubelmakersopleidingen, houtbewerkingscursussen en zo voort. Zo geef ik ook regelmatig mini-workshops bij Baptist in Arnhem.

Neem voor deze op-maat cursussen even contact met me op via info@peterpeer.nl

Dus…

Tijdens deze cursussen houtdraaien ga ik je uitgebreid kennis laten maken met houtdraaien.

Op een leuke, luchtige, fijne manier.

In heel kleine groepen, maximaal 4 personen! Dus mega veel aandacht voor jouw houtdraai-lol!

Ontspannen, lol, plezier, houtkrullen.

Duidelijke, geduldige uitleg. Ik wil dat je thuis zo aan de slag kan in je eigen werkplaats.

Dit is het begin van een prachtige hobby!

Informatie

Adres

De workshops geef ik in mijn werkplaats in Velp, bij Grave (N.Br.).

Het adres is:
Generaal de Bonsweg 1, gebouw A,
5363 ST Velp (Noord-Brabant).

Betaalmethoden

Het is in de webshop mogelijk om te betalen via iDeal (Nederland), Bancontact (België) en Sofort (Duitsland). Ook kan je handmatig overschrijven via de optie “directe bankoverschrijving” naar rekening NL23KNAB0255419988 tnv Peter Peer.

Ook is het mogelijk om contant of met crypto (Bitcoin, XRP e.d.) te betalen. Neem in dat geval contact met me op via info@peterpeer.nl

Welke data zijn er beschikbaar?

Kijk snel welke dagen er nog beschikbaar zijn:

Of mail naar info@peterpeer.nl

Recensies:

Wendy: “Ik vond het ontzettend leuk om van Peter het houtdraaien te leren. Al snel kon ik onder zijn professionele begeleiding mooie dingen maken. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en zijn mooie creaties zien, is iedere keer weer heel inspirerend. Absoluut een aanrader!”

Joris: “Het was een heerlijke dag en machtig om met de draaibank te mogen spelen. En Peter die is de rust zelve en het blijft gewoon een hele fijne kerel. Bedankt!”

Anouk: Vanaf het moment dat Peter de deur opende tot het moment dat ik naar huis ging, heb ik een geweldige dag gehad. Ik heb nu pas een goed beeld wat er allemaal bij het draaien komt kijken, wat een vakmanschap en wat heerlijk om daar een dagje mee bezig te zijn. Dit is echt een aanrader voor iedereen met een passie voor hout, maar zeker ook als je eens iets anders wilt doen dan een standaard workshop, want het is tegelijkertijd echt een heerlijk dagje uit!

Myriam: Vandaag een heerlijke workshop gevolgd over houtdraaien. Erg goed gegeven, veel informatie gekregen en wat een fijne setting!

Remko: Afgelopen zaterdag een fantastische dag gehad dankzij Peter en zijn workshop. Peter legt geduldig, duidelijk en enthousiast uit over het hoe & wat van houtdraaien, waarbij zaken als werking van de bank, gebruik van gutsen/beitels, slijpen, boren en branden allemaal aan bod komen. Absolute aanrader; enorm bedankt!

Guido: Afgelopen zondag heb ik een fantastische dag gehad; een lang gekoesterde wens ging in vervulling: ik ging hout draaien. Het was enorm genieten. In een ontspannen setting kreeg in de basistechnieken aangereikt, en de mogelijkheid om die zelf eens te proberen. Peter legt rustig uit, geeft tips, en kan vlug zien wat er nodig is om een concept duidelijk te maken. A fire is lit!

Cursus Houtdraaien

Wil je ook leren houtdraaien? Kijk snel welke dagen er nog beschikbaar zijn:

Bekijk de beschikbare workshops

Of mail naar info@peterpeer.nl

Peter Peer is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66250617. Postadres: Burgemeester Raijmakerslaan 52, 5361 KG Grave (alleen op afspraak), tel. 06-40465509 (ook whats-app&messenger). info@peterpeer.nl BTW-nummer: NL001935474B67