Inspiratie

De laatste jaren ben ik mijn eigen slogan aan het waarmaken:

Geef een andere draai aan je leven.

Dat was toen ik ermee begon nog een opdracht aan mezelf denk ik.

Ik herinnerde me laatst twee filmpjes die ik langs zag komen vlak voordat ik met hout ging werken, zo’n 10 jaar geleden. Deze filmpjes vond ik op de Reddit: Artisan Videos. En ze kwamen hard binnen. Ze raakten me.

Ik zal de filmpjes hieronder delen van de originele uploaders. En ik zal je erbij zeggen wat ik er zo inspirerend aan vind.

The Birth Of A Tool

John Neeman is een bedrijf dat prachtige bijlen maakt. Een beetje Gransfors-Bruks achtig. Ze maken hele gave video’s over houtbewerking. Hoe ze een houten huis bouwen bijvoorbeeld. Zo tof!

Dit filmpje over het maken van een bijl raakte me op zo’n manier dat ik meteen zin had om precies dat ook te gaan doen.

Wat een mooi leven zal dat zijn. Vuurtje aanmaken, een stuk ijzer omhameren tot een bruikbaar gereedschap. Met trekmes een steel maken. En dan van een stuk leer een foudraal. Te gek. En die soundtrack past zo lekker. Sneeuw buiten, houtvuur binnen. Wollen truien en gewaardeerd werk doen.

Traditional Turning: Robin Wood

Robin Wood is een van de eerste houtdraaiers die ik tegen kwam op het internet. Hij doet het ook al een tijdje, zelfs toen al. Hij draait nog op de middeleeuwse manier. Met een voetdraaibank (ook wipdraaibank genoemd) maakt hij eetkommen en schalen naar “Middeleeuwsch Recept”. Hij zegt een paar mooie woorden in het begin van de video, die in mijn onderbewsute zijn blijven plakken.

I was never going to do a day’s work that I do not enjoy.

De filosofie van: ik doe wat ik wil en daar word ik blij van. Dat is precies de energie waarmee ik werk. Ik wil niet meer anders. Het leven is te kort om dingen te doen die je niet wil.

Deze twee video’s zijn dus bepalend geweest in mijn leven. En ik probeer er elke dag naar te leven. Houtdraaien als professie: check. Dat houten huisje in de sneeuw is de volgende halte. 🙂

Meer inspiratie?

Ken je ook zo’n mooie inspirerende video (of website), dan lijkt me dat leuk om te horen. Stuur ze gerust door naar info@peterpeer.nl