Het maken van een Houten Schaal (fotoreportage)

Ik kreeg het verzoek om een grote schaal te maken uit cederhout. Hout met betekenis, want de boom had een emotionele waarde voor mijn klant.

In dit artikel laat ik je middels foto’s zien hoe het maken van een schaal in zijn werk gaat.

De stam was erg dik. Zo’n 50 cm diameter en 90 cm lang. En heel zwaar. Met een elektrische kettingzaag heb ik een stuk afgezaagd en verder voorgezaagd voor montage op de draaibank.

Daarna heb ik het blok hout op de draaibank gemonteerd en rond gemaakt met de schaaldraaiguts. Een linkshandige methode voorkomt dat ik alle krullen (en spetters) over me heen krijg. Na het rond maken heb ik de vorm geperfectioneerd. Er kwam een heel mooie tekening in het hout tevoorschijn!

Dan is de binnenkant aan de beurt. Eerst heb ik de bovenkant vlak gemaakt. Daarna stapsgewijs uithollen totdat de juiste dikte is bereikt. Naar mate ik dieper kwam, werd het steeds lastiger om te meten, omdat mijn krompassers net te klein zijn voor deze reus. Gelukkig kan je ook met de hand goed voelen wat er met het hout gebeurt.

En dan… is de schaal af! Nu mag hij nog rustig drogen. En daarna kan ik hem schuren. De geur was trouwens super lekker! Een frisse harsgeur. Met spoortjes appel erdoorheen. Heel bijzonder.


Zelf doen?

Wil je ook leren om zelf schalen te kunnen maken? Mijn super complete Online Schaaldraaicursus is alles wat je nodig hebt om het schaaldraaien te leren. Kijk op de onderstaande knop voor meer informatie!