Van Donker naar Licht

​Van donker naar licht. Deze dagen staan voor mij altijd in het teken van de terugkeer van het licht. 

Wij vieren nu al een paar jaar Midwinternacht in plaats van kerst. Ik vind het leuk om terug te kijken naar oeroude volkeren en hoe zij mogelijk naar de wereld en de veranderende jaargetijden keken.

Midwinternacht

Midwinternacht (de winterzonnewende) en midzomernacht (de zomerzonnewende) zijn denk ik twee heel belangrijke dagen als je met en in de natuur leeft. Het bepaalt wanneer je rust pakt, wanneer de oogst begint, wat dan ook. Alles hangt ervan af. Zo belangrijk dat er hele monumenten (zoals stonehenge maar er zijn er nog veeeeel meer) werden gebouwd waar keiveel werk in ging zitten. Het waren niet kleine groepen mensen die dat soort bouwwerken maakten, het was een gigantische klus voor de hele omgeving.

Donkere dagen

Een paar jaar terug, in een periode van neerslachtigheid, kon ik echt niet tegen de herfst, het korter worden van de dagen. In het donker naar werk en weer terug in het donker. Die neerslachtigheid keerde elk jaar weer terug.

Ik heb er gelukkig geen last meer van. De winter en de korte dagen laten me meer naar mezelf toe komen. In de zomer lijkt alles makkelijker, dan werk ik bij wijze van spreken 24 uur per dag zonder moeite. Ik merk dat als ik gehoor geef aan dat beetje extra rust in de donkere dagen, dat het me goed doet. Dus nu is het tijd voor rust.

De balans opmaken

Wat was er leuk aan vorig jaar? Wat ga ik volgend jaar allemaal doen?

En veel slapen. Niet te veel afspraken. Wat dingen voor mezelf en het gezin doen.

Het wordt weer licht!

En vanaf nu wordt het weer lichter. Vanochtend hoorde ik een merel prachtig zingen. Misschien deed hij het een paar weken terug ook al, maar nu pas viel het me op.

Ik kijk alweer uit naar de merelnesten in onze tuin. 

Vanwege deze overgang – van Donker naar Licht – heb ik een youtube video opgenomen. Ik heb hem hieronder gezet. Of klik hier om het op youtube te kijken.

Ik wens je een fijne jaarwisseling en – als het je ding is – fijne even-in-je-schulpdagen.