Je nieuwe Werkplaats

Let op: een lezer attendeerde me erop dat een aantal links niet juist werken. Ik zal dit spoedig oplossen. Het is natuurlijk mogelijk om de gewenste artikelen op te zoeken via google.

Er is een gigantisch groot aanbod op het gebied van houtdraaibanken en gereedschap dat je verder kan gebruiken voor het houtdraaien. Hieronder vind je een lijst met de gereedschappen die ik zelf gebruik, en waar ik helemaal weg van ben.

De meeste gereedschappen zijn te koop bij Baptist. Het is mijn favoriete winkel voor gereedschap. Ze hebben een heel mooi assortiment met alleen maar kwalitatief uitstekend spul. Precies wat ik nodig heb. En wat jij ook verdient. Goed gereedschap is het halve werk. En met goed gereedschap komt ook vanzelf meer plezier. En daar gaat het om.

Hoe gebruik je deze pagina?

Hieronder lees je mijn keuzes voor mijn werkplaats. Het zijn suggesties. Ik ben blij met al deze keuzes. Je bent vrij om zelf je oordeel te vormen door het gereedschap te bekijken, te voelen, te ervaren. Mocht je aan de hand van deze opsomming nog vragen hebben, je kan me altijd mailen: info@peterpeer.nl

Alle groen gedrukte teksten/woorden zijn klikbaar. Je komt dan in een nieuw venster terecht van de desbetreffende webshop.

Houtdraaibanken

Als eerste wil ik je mijn keuze aan draaibanken laten zien.

Mijn Teknatool Nova 1624-44 is mijn eerste “echte” draaibank. Een krachtpatser maar toch compact gebouwd. De draaibare kop gebruik ik vooral bij kommen en schalen met een rand die naar binnen wijst: dan hoef je niet zo ver over de draaibank te leunen. Tegenwoordig maken ze deze draaibank in een coole zwarte kleur!

Het is een krachtpatser met een flinke motor van 1500 watt. Dat is ruim genoeg power voor alle projecten die je maar kan indenken. Deze power helpt me om extra dikke krullen te draaien, en dat is handig als je wat sneller wil werken. De handmatige 8 versnellingen zijn geven een bereik van 178 tot 3000 toeren. Langzaam genoeg voor heel grote stukken hout met wat onbalans erin, snel genoeg om heel dunne dingen zoals toverstaffen glad te kunnen afwerken.

Als uitbreiding voor de cursussen heb ik 4 Record Power DML320 draaibanken, met onderstel. Het is een iets compactere draaibank dan de Teknatool Nova, maar ik ben er helemaal weg van. Voor het meeste werk is deze draaibank erg goed. Alleen voor heel grote stukken (groter dan 30 cm) moet ik de Teknatool Nova gebruiken.

Deze Record Power DML320 heeft een variabele toerentalregeling. Dat is echt heel handig! Met een draai aan de knop kan je de snelheid finetunen. Je hebt 3 toerental bereiken, van 250-750 rpm naar 600-1800 rpm en 1200-4400 rpm. Dat laatste is echt heel snel. Als je kleine dingen wil draaien, zoals pennen, is dat heel fijn. Je kan er ook goed mee polijsten als je dat nodig hebt.

De motor is 750 watt, waarvan er 550 overblijven door de elektronische snelheidsregeling. Toch is dit genoeg voor grotere schalen tot 30 cm. Je kan in verhouding wat minder dikke krullen maken, oftewel je doet er ietsjes langer over om een schaal te maken. Maar je gaat houtdraaien om ontspannen iets moois te maken, toch?

En je hebt voor deze draaibank nog het onderstel voor de Record Power DML320 nodig. Die is in hoogte verstelbaar. Dus of je nou wat kleiner bent, of een lange (zoals ze dat hier in Brabant zeggen), je kan hem naar je gewenste hoogte instellen met 4 bouten. Je kan er ook voor kiezen de draaibank op een stevige werkbank te schroeven (of er zelf een te maken), dan heb je dit onderstel niet nodig.

Ook een mooie draaibank is de Record Power Coronet Herald. Deze heb ik in oktober 2018 een maand op proef gehad. Het is het paradepaardje van Record Power, met een draaibare kop en een variabele toerentalregeling. Ik ben onder de indruk van de hoogwaardige afwerking. Ik heb mijn bevindingen over die draaibank in een youtube-filmpje voor je klaarstaan:

Slijpmachines

Om lekker te kunnen werken, heb je scherp gereedschap nodig. Hieronder mijn twee keuzes om “scherp te blijven”

Tormek T-8. Als je bij me in de werkplaats bent geweest voor een dagworkshop houtdraaien, dan heb ik je zeker alle voordelen van de Tormek laten zien. Het maakt je gereedschap supersnel weer scherp: Beitel of guts in de slijpmal, instellen, twee keer heen en weer en je kan weer verder. Als het resultaat op het hout er anders uitziet dan ik verwacht, check ik altijd eerst even of ik geen bot gereedschap had. Meestal lost even slijpen het probleem op.

Omdat de steen in een bak met water draait, wordt het staal niet heet, en worden de miniscule ijzerdeeltjes afgevoerd. Er ontstaat maar een heel kleine braam aan je gereedschap, die je eventueel met de lederen riem aan de linkerkant van de Tormek weer kan verwijderen.

Je hebt voor de Tormek nog 3 extra hulpstukken nodig voor het houtdraaigereedschap. Dat zijn de SVS-50 (voor de schuine beitel, de afruwguts en de afsteekbeitel), de SVD-186 (voor de vormguts en de schalenguts) en de TTS-100 (om de Tormek in te stellen). Tormek heeft deze hulpstukken in een set speciaal voor houtdraaiers gedaan. Dan zit er nog een extra set leren wielen bij om de binnenkant van je gutsen te kunnen polijsten.

Als je vaak met schrapers werkt, is het handig om ook een sneldraaiende slijpmachine te hebben, zoals deze Creusen. Ik heb zelf een oud model hiervoor. Als je ervoor zorgt dat de slijpsteen netjes recht is en schoon met een “ritser“, dan is dat ook goed te gebruiken. Ik heb voor deze slijpmachine nog de Tormek steun gekocht. Dan kan je alle Tormek slijpmallen ook gebruiken met je snelle slijper. Dat is heel handig als je nieuwe gutsen koopt. Deze hebben meestal nog niet het goede profiel. Op de Tormek duurt het lang om het profiel helemaal “om te slijpen”. Pas wel op dat het gereedschap niet te heet wordt, en daarmee zijn hardheid verliest. Af en toe dopen in een bak water helpt je gereedschap mooi zilverkleurig te houden.

Sorby ProEdge. Deze slijpmachine werkt met een schuurband. Een groot voordeel hiervan is dat je een grovere korrel kan gebruiken om je gereedschap snel vorm te geven, en daarna steeds fijner te slijpen om je gereedschap gladder te laten snijden. Ik ga zelf nooit hoger dan de TriZact korrel 600 band. Die polijst al bijna. Een voordeel is dus het snelle slijpen met de grove banden. Een nadeel is dat het gereedschap warm kan worden als je niet voorzichtig werkt. Voor zacht stalen gereedschap (zoals kleine houtsnijgutsjes en – mesjes) is dit apparaat kan je beter de altijd koel blijvende Tormek kiezen.

Een fijne feature vind ik de manier waarop je met een geleiderblokje de afruwgutsen heel makkelijk kan slijpen. Dit zelfde blokje werkt ook voor de afsteekbeitels. In beide gevallen sneller dan met de Tormek.

Waar je voor schrapers in het geval van een Tormek een aparte sneldraaiende slijper nodig hebt, is de ProEdge met een wat grovere band (korrel 120 bijvoorbeeld) perfect voor het slijpen van schrapers. Nou ja, slijpen, je maakt eigenlijk expres een braam.

Klauwplaten

Om hout aan maar één kant in te klemmen, is een klauwplaat erg handig. Ik heb twee maten in mijn werkplaats. Een Record Power SC3 chuck voor alle projecten tot een diameter van 30 cm, en een Oneway Stronghold voor de grote maten schalen.

Met de Record Power SC3 chuck /klauwplaat klem je hout in een uitsparing/deuvel/tenon van rond de 50 mm. Dat is voor heel veel toepassingen perfect. Tollen, waxinelichthouders, doosjes, eetkommen, elegante schalen zijn dingen die je met deze klauwplaat kan maken. Er zit in de set een gave ring meegeleverd (faceplate ring) waarmee je kommen kan draaien zonder de klauwplaat steeds van je draaibank te moeten halen. Heel handig! Ik heb ook een setje kleinere klauwen (35 mm jaws) erbij gekocht voor de nog kleinere maatjes. Klein maar fijn.

De Oneway Stronghold heb ik bij mij in de la liggen met de grote zwaluwstaart bekken erin. Die klemt 10 cm diameter. Dan kan je nog meer kracht zetten op de voet, bijvoorbeeld als je een uitholsysteem gebruikt om meerdere schalen uit één stuk hout te halen. Ook gebruik ik de Oneway Stronghold voor mijn eetborden.

Gutsen en Beitels

Tijdens de dagworkshop houtdraaien gebruik je vier verschillende beitels en gutsen.

De Hamlet 32 mm afruwguts om het vierkante blok rond te maken.

De Hamlet 25 mm ovale schuine beitel om de cilinder mooi glad te maken en om bijvoorbeeld een centreerpunt te maken.

De Hamlet diamantvormige afsteekbeitel om recht in te steken, haaks te maken en om je werkstuk af te steken

De Hamlet 13 mm vormguts om bolletjes, holletjes en v-groeven te maken.

Ik kan je ook de Sorby 6-delige beitel- en gutsenset van harte aanbevelen. Ik heb deze set uitvoerig getest in mijn eigen werkplaats en ik ben er dol op. Je hebt een kwalitatief super hoogwaardige set voor een relatief lage prijs!

Deze set van Robert Sorby uit Engeland heeft alles voor een goed begin. Foto: Baptist.nl

Wat zit er allemaal in? Van links naar rechts:

Schaaldraaiguts: hiermee maak je eetkommen, borden, schalen. Het langere handvat helpt je om de guts stabiel te houden als je bij het uithollen verder over de leunspaan reikt.
Vormguts: om bij het spindeldraaien vormen te maken, zoals holletjes, bolletjes, V-groeven en nog veel meer.
Afsteekbeitel: hiermee maak je hoekige gleuven in het hout, je kan er ook je werkstuk mee inkorten door een stuk hout “af te steken”.
Schuine beitel: deze is perfect om een gladde spindel nog gladder te maken. Je kan er ook allerlei detailwerk mee doen, zoals lijntjes tekken, V-groeven maken.
Rondneuzige schraper: met deze maak je heel makkelijk eierdopjes. Je kan er ook de binnenkant van schalen mee af werken. Je zou kunnen overwegen deze schraper om te slijpen naar een rechthoekige schraper. Met een rechthoekige schraper maak je hoekige hollingen, zoals bij potjes, maar ook uitsparingen voor de klauwplaat bij borden en kommen uit droog hout.
Afruwguts: Deze flinke jongen is uitstekend én uitsluitend geschikt voor het rond maken van balkjes hout. Dan loopt de nerf in de lengterichting, in lijn met de centerlijn. Oftewel: hij schilt langshout als de beste, maar kan absoluut niet tegen kopshout zoals bij schaaldraaien.

PBM’s

Ik draai nooit zonder bescherming voor mijn gezicht. Ik vind het een best knap koppie, en dat wil ik graag zo houden… Een bril alleen is niet genoeg. Het houdt wel houtkrullen uit je ogen, maar mocht er onverhoopt een stuk hout loskomen, dan helpt het niet genoeg.

Dit gelaatsscherm is het minimale wat je zou moeten gebruiken als je houtdraait.

Ik zie net dat ze ook een antistatisch model hebben. Dan blijft het stof niet zo plakken.

Als ik alleen werk, gebruik ik deze helm van JSP, waar ook een goede stoffiltratie in zit. Met maar iets van gezichtsbeharing werken die papieren stofkapjes namelijk niet meer…

Wat heb je nog meer nodig?

Iets om hout mee te zagen. Een decoupeerzaag, handzaag, kettingzaag, bijl zijn heel handig. Een lintzaag, zoals deze Record Power BS-300E is heel handig om stukken hout “voor te zagen”.

Een boor om mee te boren is handig, net als een elektrische schroevendraaier. Wil je boren zoals tijdens de dagworkshop houtdraaien, dan heb je dit setje nodig: Tandkrans Boorhouder, met losse MK2-stift en de 40 mm forstnerboor. Voor een grote set waxinelichthouders of shotglaasjes.

Een stofafzuiging is handig voor als je niet te veel stof wil rondslingeren in je werkplaats/schuur. Deze Record Power DX-1000 is onmisbaar voor de lintzaag, maar je kan hem ook tijdens het schuren gebruiken.

En je kan de lucht in je werkplaats ook filteren. Met een microfilter in deze Record Power AC-400 kan je veel stofdeeltjes op een fijne manier afzuigen. Je bevestigt hem aan het plafond met de meegeleverde kettingen, maar je kan hem ook in een kast inbouwen. En als hij te hoog hangt om te bedienen is het geen probleem, want er zit een afstandsbediening bij.

Tot slot / Disclaimer

Ik heb deze lijst met zorg samengesteld uit mijn eigen ervaringen. Toch wil ik me niet aansprakelijk stellen voor keuzes die uit het gebruik van deze lijst voortkomen. Zorg dat je snapt wat je nodig hebt en of je het ook echt nodig hebt.

En je bent natuurlijk altijd welkomop een van mijn dagworkshops houtdraaien. Ze zijn er in meerdere varianten van beginners tot gevorderden en ze zorgen ervoor dat je sneller de techniek goed onder de knie hebt. Daarmee haal je nog meer plezier uit je houtdraai-tijd!

Ik wens je heel veel plezier met het inrichten van je nieuwe werkplaats. Mocht je nog vragen hebben over deze informatie, of over het houtdraaien wanneer je aan de slag gaat, dan kan je me altijd bereiken via info@peterpeer.nl