Waarom het zo belangrijk is om met je handen iets te maken.
Ik weet dat veel mensen hier tegenaan lopen: Je hebt een leuke baan. Gezellige collega’s. Niet fysiek zwaar belast want je werkt het meeste van de dag achter de computer. Je werkt aan een virtueel product. En toch knaagt er iets als je ‘s avonds thuis op de bank zit. Filmpjes op Facebook en Youtube van mensen die iets maken vind je te gek. Maar het lijkt zo’n ver-van-je-bed show.
Begin gewoon!
Totdat blijkt dat het niet zo heel lastig is om te beginnen. Er is super veel informatie te vinden. Misschien heeft je vader of oom nog een werkplaats vol gereedschap dat je zo mag lenen. Er is maar één advies: begin! Het maakt niet uit als hetgeen wat je maakt niet meteen in een winkel of museum zou passen.
Het werken met hout in het algemeen is heel erg fijn. Hout is een natuurproduct. Het brengt ons weer terug naar onze natuur als oermens.
Je kan heel veel dingen doen met hout. Bouw een huisje voor je kind(eren), snij een lepel of een vogeltje. Maak een krukje of een boog. Bewerk dat hout. Zaag, snij, schuur, vorm…. Elk moment is de beloning op zich.
In je eigen tijd
Het gaat om het proces. Het bedenken wat je wil maken. Het uitzoeken van de materialen. Het slijpen van je gereedschap. Het werken met het materiaal. Je leert de mooie eigenschappen maar ook de grillen van je materiaal kennen. Dat lukt niet zo goed vanuit een boekje. Dat moet je zelf ervaren. En dan de tijd die lijkt te vliegen als je bezig bent om iets te maken.
Op je eigen tempo. In je eigen tijd.
Even de ruimte voor jezelf. Rust en stilte, of juist met je eigen muziek.
En als iets af is – of je besluit dat het af is – dan heb je iets tastbaars. Er zitten herinneringen in van elke bewerking die je meegaf aan het werkstuk. Die herinnering zit niet alleen in je werkstuk, maar ook in je hoofd. En in je spieren. Muscle memory.
Leer van foutjes
En het hoort er ook bij als iets niet zo goed lukt. Ik werk met hout. Daar kies ik heel bewust voor. Juist de onvoorspelbaarheid geeft grote schoonheid aan hetgeen dat ik maak. Het kan er ook voor zorgen dat iets niet lukt. Het is belangrijk je dan te realiseren dat er toch iets moois is gebeurd. Je leert het meest van fouten. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft, en dat je uitgedaagd wordt het nog een keer te proberen. Meestal met prima resultaat.
Ben je er achter dat houtdraaien echt iets voor jou is? Begin dan met de beste technieken, die ik je leer met de Online Houtdraaicursussen. Op die manier blijft je me-time zo super fun en kan je in no time de skills leren zodat je totally zen kan zijn. Of in het Nederlands: het is het beste begin van al jouw houtdraaien. 🙂