Ik gebruik het liefste nat hout (ook wel vers hout genoemd) voor mijn schalen. Vers gekapt of gesnoeid. Dan zit het water nog in de cellen, in de zomer wat meer dan in de winter. Ik wil je graag uitleggen wat voor mij de redenen zijn voor deze keuze.
Waarom kies ik voor vers hout?
Hieronder 5 voordelen om voor vers of nat hout te kiezen. De volgorde is niet per se de volgorde van belangrijkheid.
Vers hout snijdt gemakkelijker. Mijn gutsen en beitels worden zo minder snel bot. Ook komen er prachtig lange houtkrullen vrij, wat op de een of andere manier voor voldoening zorgt.

Vers hout is goedkoper. Het is best lastig om een niet-gescheurd blok hout te vinden van 30 centimeter in het vierkant en 12-15 centimeter hoog. En als je het vindt, is het vaak vrij kostbaar. Een pas gezaagde stam is een stuk goedkoper. Ik koop het van hoveniers en boomverzorgers, en ook bij particulieren heb ik vaak geluk.
Vers hout is flexibel. Niet dat ik er iets van wil gaan buigen of zo. Ik kan zelf bepalen waar ik met de kettingzaag een stuk uit de stam zaag om een schaal van te draaien. Zo kan ik invloed hebben op bijzondere tekening in het hout, of scheuren en rotte plekken vermijden.

Vers hout vervormt. Als ik van nat hout een schaal draai, dan gaat deze nog vervormen als ze droogt. Dat geeft een glooiende rand aan de schaal en dat vind ik mooi. Het is organisch.

Vers hout is overal (en vooral in de buurt). Ik kan – als ik een beetje rondvraag – aan veel vers hout komen bij mij in de buurt. De mooiste soorten zitten hiertussen. Eik, kers, beuk, wilg, taxus, pruim, esdoorn, els, essen, iep… Als ik een kettingzaag hoor, ga ik erop af om te kijken wat er gezaagd wordt. Ik vind het belangrijk om te weten waar het hout vandaan komt, en in de meeste gevallen weet ik dat precies.
Maak je dan alleen kromme schalen?
Ik ben met vers hout niet beperkt tot schalen met een glooiende rand. Sommige houtsoorten vervormen maar een beetje (esdoorn en essen), en ik heb nog een truukje achter de hand. Ik kan een schaal draaien van nat hout en deze enkele centimeters dik houden. Veel dikker dan ik esthetisch verantwoord vind, maar de schaal is hiermee nog niet klaar! Ik laat deze dikke, zware schaal drogen, tot deze niet meer in gewicht afneemt. Daarna is de dikke schaal een beetje ovaal geworden. Deze schaal kan ik dan voor een tweede keer draaien. Dan wordt hij dun, en met een rechte rand en ik kan het meteen afwerken.
Koop je wel eens droog hout?
Jazeker. Ik heb een paar leuke adressen voor fantastisch droog hout. Heel mooi essenhout voor de houten borden. En al die exotische heerlijkheden (bijvoorbeeld padoek, purperhart, jatoba en zebrano) koop ik ook gedroogd. In planken die niet veel dikker zijn dan de dikte die ik nodig heb. Dan verlies ik – en de oerwouden – er niet teveel op. Binnenkort schrijf ik nog een artikel over deze houtsoorten.

En maak je alleen schalen van vers hout?
Nee. Er zijn zo veel mogelijkheden. Ik maak bijvoorbeeld ook toverstaffen. Daarvoor heb ik aan een stuk van een rechte tak genoeg. 40 centimeter lang, 7-15 centimeter in diameter. Ik splijt de stam/tak in vier kwarten. Deze kwarten draai ik vervolgens op de draaibank tot cilinders. Deze leg ik dan te drogen. Ik heb een keer succesvol wat van deze cilinders (elzen- en wilgenhout) op de verwarming te drogen gelegd, als experiment. En dat werkte. Ze waren in twee dagen helemaal droog.


En wat nog meer?
Ik snij ook lepels. Alleen maar uit vers hout. Dat snijdt zoveel makkelijker met de verschillende messen. Dit hout laat ik niet drogen, en ik werk in één keer de lepel helemaal af.
Daarom dus nat en vers hout!
Er zijn dus genoeg redenen voor mij om met vers hout te werken.
- Vers hout snijdt gemakkelijker
- Vers hout is goedkoper
- Vers hout is flexibel
- Vers hout vervormt
- Vers hout is overal (en vooral in de buurt)
Wil je weten wat ik op het moment allemaal te koop heb in mijn webshop? Klik op de groene knop. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, mail me: info@peterpeer.nl